A Khaita tapasztalatok elmélyítése a Drajyorral

Hosszú ideje a Khaita nagyon fontos szerepet tölt be Kelet-Merigárban a Szangha összejöveteleken. Idén minden nap táncoltunk az elvonuláson, átélve az örömöt a közös éneklések és táncolások alkalmával. A Khaita számos előnyel rendelkezik, ezért mindenki tud találni benne valami számára hasznosat. Az egyik érdekessége abban rejlik, hogyan találjuk meg magunkat a térben a többi táncossal együtt. Így megtanulhatjuk, hogyan fogadjuk el egymás dimenzióját valamint azt, hogyan kapcsolódik össze a mi ösvényünk mások ösvényével. Miközben közösen táncoljuk a Khaitát, át tudjuk érezni, hogyan kapcsolódunk egymáshoz és kovácsolódunk össze mint Szangha. Khaita egyaránt segít az egyéni és a közösségi szintű kibontakozásban. Kelet-Merigárban mindig erősen tapasztaltuk azt, hogyan támogatja a Khaita a gyakorlókat abban, hogy egymást elfogadva tevékenykedjenek, megtapasztalva az együtt munkálkodást egy ellazultabb és nyitottabb hozzáállással.

 
khaita-kelet-merigar-paying-respect
Egymás elfogadása és együttműködés jellemezte a 2018-as Szangha elvonulást Kelet-Merigárban.
 
khaita-kelet-merigar-dancing

Az öröm és a harmónia jegyében folytatva az együttműködésünket szeretnénk meghívni, hogy részese legyél egy különleges eseménynek, ez a Dzogchen közösség életében először történik, ami nem más mint a DrajyorKhaita örömteli táncok kurzus Monika Walczakkal és Fabian Sanderssel, együttműködve a Shang Shung Alapítvánnyal, a magyarországi Szangha szervezésében.

Ezen a találkozón tanulmányozzuk a Khaita egyik legfontosabb aspektusát, ami a kultúra fontosságát hangsúlyozza a tibeti nyelven keresztül. A Drajyor átírás szabályainak megértése után énekelünk és értelmezzük a mondanivalóját a dalszövegnek, középpontba tartva a tibeti kultúrát és annak különböző hagyományait. Ezáltal megértve miről is szól a dal, táncolunk együtt egy tisztább megértési szinten. Ilyen módon sajátítunk el többet ebből a gyönyörű ősi kultúrából, amelynek a fő mozgatórugója évszázadok óta az, hogy minden érző lény boldog legyen harmóniában élve a saját környezetével.

 
Írta: Monica Walczak Khaita instruktor, Angolból fordította: Novotny Ákos
 
khaita-singing-in-hungary

khaita-dancing-in-hungary
Képek a legutóbbi budapesti Khaita kurzusról.
 

Drajyor-Khaita kurzus Budapesten 2018. október 12-14 között

Az elmúlt három évben már három Khaita kurzust szerveztünk Budapesten. Ezeknek a kurzusoknak a tapasztalata alapján a Khaita táncolása elkezdett lassan, fokozatosan fejlődni Magyarországon is. Most ősszel egy nagyon újszerű, mondhatni kísérleti kurzust szervezünk, amely során a dalok gyökeréhez próbálunk eljutni a tibeti nyelv megfelelő kiejtésével a Drajyor rendszer alapján, a dalok lényegének megértésével.
 
Azzal az indíttatással táncolunk, hogy felajánljuk ezt a kurzust a Khaita tánc fejlődésének és virágzásának minden Dzogchen Ling-ben és Gar-ban.
 
Minden érdeklődőt nagy örömmel látunk a kurzuson, az ősz gyönyörű sugárzó fényeivel tündöklő Budapesten!
 
Ha többet szeretnél megtudni a programról, látogass ide.
 
Ez a bejegyzés a The Mirror oldalán megjelent cikk fordítása.