Dzogcsentanítás három sorozata

Szemde, longde, mennangde (upadésha)

Mandzsushrimitra minden dzogcsentanítás átadását megkapta Garab Dordzsétól, majd három sorozatra osztotta õket, ezek a szemde, a longde és a mennangde (upadésha). E három sorozat a tanítás megismertetésének három módja, mindegyik az annak megfelelõ gyakorlati módszerekkel; de mindhárom célja ugyanaz, hogy elvezessen a végsõ megvalósításhoz.

A szemdében, a “tudat sorozatában”, a gyakorló személyes gyakorláson keresztül nyer bevezetést a tudat természetébe, hogy errõl konkrét tapasztalatot szerezzen.
 
A longde azt jelenti, a “tér sorozata”. Itt a tér fogalma az üresség eredendõ kiterjedésére utal, amely alapul szolgál a gyakorló világosságának megnyilvánulásához.
 
A mennangde – vagy másként upadésha – a “titkos útmutatások lényegi sorozata”, a mesterek tapasztalatain alapuló különleges tanításokat és módszereket foglalja magában.

 

“A három sorozat mindegyikének megvan a saját jellegzetessége, de a célja mindegyiknek ugyanaz: a szemlélődés. A három sorozat közül egyik sem fokozatos ösvény, mivel a mester minden esetben közvetlen átadásban részesít.”

 

– részlet a Kristály és a Fény Útjából c. könyvből