Khaita joyful dances

1_201009071012391FGxBKhaita joyful dances (Khaita örömteli táncok)

A khaita jelentése „harmónia a térben”:

Kha = tér/ég, Ta = harmónia/dallam.

„Khaita – Harmónia a térben”: ezeket a szavakat és a szimbólumot (a szeretet arany végtelen csomója a Földön), néhány hónapja Mesterünk választotta Dzámling Gárban, hogy jelképezze mindazon tevékenységeket a Dzogcsen Közösségben, amelyek a mozgáshoz és a hanghoz kapcsolódnak. A Khaita joyful dances, a Vadzsratánc, a Jantra jóga mindennek része.

2011 óta Csögyal Namkhai Norbu a tibeti dalok kutatásának és terjesztésének szenteli magát, s a mai napig Namkhai Norbu Rinpócse 108 tibeti dalt írt át személyesen, melyeket a tanítványai nagy odaadással világszerte felkaroltak.

10393779_547676722010661_2746242216986690775_n

Csögyal Namkhai Norbu szavainak átírása a videó felvétel alapján (2013. február, Teneriffe):

“Milarépa azt mondta, hogy „bármilyen mozgás, amit végzel, az jantra”, csakúgy, mintha a jantra jógát végeznéd, vagy meditálnál, vagy valamilyen gyakorlatot végeznél. Miarépa azt mondta, hogy „nincs különbség”, mert rajtad múlik, hogy mit csinálsz, mivel dolgozol. Még akkor is, ha csak ugrálsz, és ha jelenléttel ugrálsz, ellazultan, akkor így hasznossá válik.

Ha érdekelnek a szútra tanítások, a tantrikus tanítások, a dzogcsen tanítás, az anujóga, [akkor tudjuk], hogy minden Tibetből jön. Amikor tavaly Tenerifén voltam, akkor hallgattam néhány tibeti zenét, dalt és felfedeztem, hogy hogyan énekelnek, hogyan közvetítik a boldogságot, egy érzést, egy helyzetet, milyen nehézségeik vannak és ezeket dalba foglalják, s így teszünk mi is a dzogcsen tanítások alkalmazásakor.

Megpróbáljuk megérteni, hogy mi is a valódi helyzet, megtesszük a tőlünk telhető legtöbbet és ezért azt gondolom: ó, szükséges, hogy megtanuljuk ezeket a dalokat és figyelmesen meghallgassuk azokat.

Mire van szükségetek, amikor táncoltok? …amikor táncoltok… koordinációra, és jelenlétre. Ez azt jelenti, hogy jelen vagyunk, máskülönben nem tudnánk táncolni, viszont ha jelen vagyunk és táncolunk, akkor ellazultak is vagyunk, még ha ugrálunk is, nem szükséges, hogy felhúzzuk magunkat… nem, ellazultan ugrálunk, és akkor ez így nekünk is jó [hasznos] lesz, nem?

Segít. Táncolunk, ellazultak vagyunk, jelen vagyunk, s tudjuk ezt… ez a gyakorlás, nem? Ez a gyakorlás. Nem? Hogy van ez?”

Csögyal Namkhai Norbu a tibeti dalokról és táncokról:
Youtube: ‘Tibeti dalok és táncok’
tibetan_dance
A heti gyakorlási program keretében általában csütörtökön a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán tibeti dalokat éneklünk és tibeti táncokat tanulunk és gyakorlunk közösen, nézzétek a hírlevelet.

A tibeti dalok és táncok gyakorlás mindenki számára nyitott és ingyenes.
Felajánlásaitok természetesen szívesen fogadjuk és a Khaita énekek és táncok fenntartására és fejlesztésére fordítjuk.

Kapcsolódó szövegek, könyvek:
Öt tibeti dal: http://shop.shangshungfoundation.com/en/ebooks/473-ebook-five-tibetan-songs-pdf-2000000007724.html
Korunk tibeti dalai – Üzenet Tibetból: http://shop.shangshungfoundation.com/en/books/318-message-from-tibet-through-songs-and-dances-9788878341357.html

További információk:

Youtube: Harmony in the space

Facebook Khaita joyful dances

Letölthető anyagok:
Google drive könyvtár – videók, tibeti és drajyor szövegek mind a 180 tánchoz.
Google drive könyvtár a Khaita oktatói vizsgához szükséges alapvető tananyaggal, amely 50 táncot tartalmaz.