Csögyal Namkhai Norbu

Rinpoche 2010

„Amikor eljöttem Tibetből, és nyugaton telepedtem le, rájöttem, hogy a dzogcsentanítás az a hatalmas tudásanyag, amely segíthet saját emberi létállapotunk teljesebb megélésében, hiszen ez a tanítás a kulturális sajátosságokon túlmutatva egy „természetes” spirituális és társadalmi fejlődést tesz lehetővé.

 

A dzogcsentanítás (jelentése: nagy tökéletesség) hagyományának legkiemelkedőbb képviselője jelenleg Csögyal Namkhai Norbu Rinpocse. A dzogcsen egy ősi tanítás, amely az erőszakmentesség, az együttérzés és a jóindulat természetes állapota felé vezet minket.
 
 
 
 
A Mester 50 éve közvetített üzenete szerint lehetséges harmóniában élni kaotikus, modern hétköznapjainkban is, van esélyünk arra, hogy életvitelünk nyugodttá, együttműködővé és békéssé váljon.
 
Csögyal Namkhai Norbu Tibetben született és nevelkedett, majd az 1960-as években Olaszországba hívták, ahol egy kutatásban vett részt. Ezt követően egyetemi állást betöltve tibeti nyelvet és irodalmat tanított a Nápolyi Egyetem Keleti Tanulmányok Intézetében.
 
Az egyetemi tanítás során felmutatott elkötelezettsége, valamint ismertté vált elképzelései jelentős nemzetközi visszhangra találtak. Ennek következtében számos intézmény létesült, amely a tibeti kultúra tanulmányozásának és terjesztésének szentelte magát, mint például a Tibeti Tanulmányok Shang Shung Nemzetközi Intézete, és az ASIA nonprofit, civil szervezete, amely a tibeti lakosságot támogató projekteken dolgozik.
 
Akadémiai munkásságának köszönhetően Csögyal Namkhai Norbut számos, a dzogcsentanítás iránt érdeklődő diák, értelmiségi és szakértő kereste fel nemcsak Olaszországból, hanem más nyugati országokból is.  Ez, a nyilvánosság számára gyakorlatilag ismeretlen, ősi alapelv, mely választ kínál az emberi lét derűs, békés megélésének mély igényére, széles körben felkeltette az emberek kíváncsiságát és érdeklődését.
 
Csögyal Namkhai Norbu a tanításra való felkérésnek eleget téve az 1970-es években tartotta első szemináriumait és előadásait a dzogcsen-meditáció és a Jantra jóga tradicionális  tibeti tanításainak témájában.
 
Csögyal Namkhai Norbu személye és tanítása ösztönözte a Nemzetközi Dzogcsen Közösség megalakulását, amelynek központját 1981-ben hozták létre Merigárban, Olaszországban.
 
A Nemzetközi Dzogcsen Közösségnek jelenleg világszerte több országban is van központja. A Mester fáradhatatlanul utazik és tanít, az emberiség és a fejlődés értékes üzenetét közvetítve azoknak, akik erre kérik.