Jantra Jóga

Mi a Jantra jóga?

A röviden Jantra jógának vagy ‘a mozgás jógájának’ nevezett jógarendszer a tibeti jógák közé tartozik. Neve A Nap és a Hold egyesítésének jantrája. Gyökérszövegét a 8. században írta le Vairócsana, magyarázatot pedig a vonal jelenlegi tartója, Csögyal Namkhai Norbu, egy nyugaton élő dzogcsen-mester írt hozzá, aki a gyakorlatrendszert a 70-es évek elejétől adja át nyugati tanítványainak, napjainkban személyesen felhatalmazott oktatóinak rendszerén keresztül.

A Jantra jóga fő célja, hogy a légzés újraszabályozásán keresztül olyan állapotot teremtsen meg, amely lehetővé teszi gyakorlója számára, hogy tudatának valódi természetében ismerjen magára.

 

A testhelyzeteken és mozgásokon keresztül, amelyeket a légzéssel összehangoltan hajtunk végre, egyensúlyba hozzuk és irányításunk alá vonjuk az életenergiáinkat. Mivel a jó fizikai és mentális állapotunk szoros kapcsolatban van az energiarendszerünk állapotával, ezért a Jantra jóga gyakorlásával megőrizhetjük egészségünket, és elérhetjük a nyugodt és ellazult jelenlét tudatállapotát, amely valódi állapotunk megismerésének alapja.

 

A Jantra jóga gyakorlása

 

A Jantra jóga gyakorlásának ideális folyamata az, amikor az érdeklődő részt vesz egy kezdők számára szervezett kurzuson. Egy ilyen kurzus egy teljes hétvégét vesz igénybe, délelőtti és délutáni gyakorlásokkal. Ennek során a résztvevők megismerkednek a teljes légzéssel úgy, ahogy azt a Jantra jógában alkalmazni kell, megtanulják a kilences tisztító légzést, az ízületek lazítására szolgáló öt jantrát, valamint az úgynevezett ’nyolc mozgást’, amely a Jantrára annyira jellemző 5 sajátos légzéstartásba vezeti be a gyakorlót. Mindezek a Jantra jóga előkészítői közé tartoznak, és azért rendkívül fontosak, mert a gyakorlásukon keresztül megszerzendő tapasztalatok hiányában a Jantra jóga fő része nem gyakorolható, ugyanis hiányozni fog az a gyakorlati ismeret, amit alkalmazni kell. Mindezekhez hozzátesszük még a helytelenül végrehajtott gyakorlatok nemkívánatos hatásait elsimító ún. vadzsrahullámot is. A kurzus célja, hogy a résztvevők egy olyan, önmagában is teljes ’csomagot’ vigyenek haza, amelynek rendszeres gyakorlása jótékony hatású mind testi, mind energetikai szinten.

 

A megtanultak közös gyakorlására hétfőnként 18:00 – 19:30 és péntekenként 18:00 – 20:00 között van lehetőség a Tan Kapuja Főiskolán. Ilyenkor a már ismert anyag javítása, finomítása történik meg – a résztvevők rendszerint részt vettek legalább egy ilyen kezdőknek szóló tanfolyamon A Jantra jóga szerkezete nem igazán támogatja a máshol bevált ’beugrós’ stílusú órákat. A gyakorlatok részletes magyarázatára ilyenkor nincs lehetőség, ezek nélkül pedig csak rossz beidegződések és hibás végrehajtások születnek.

 

Természetesen van rá lehetőség, hogy az érdeklődő bekapcsolódjon a pénteki gyakorlásokba, akár azért, hogy némi tapasztalatot nyerjen a Jantráról, akár azért, mert nem akar részt venni egy kezdő tanfolyamon, azonban a fenti peremfeltételeket figyelembe kell vennie. Az órák ingyenesek.

 

Évente általában 2 kezdőknek szóló tanfolyam kerül megrendezésre Budapesten. Amennyiben szeretne információt kapni a következő tanfolyamról, küldjön egy emilt a jantra@dzogchen.hu címre, és felvesszük Önt az adatbázisba. Ez azért is nagyon tanácsos, mert egyéb programok (tanítások, meditációk, elvonulások stb.) miatt előfordul, hogy a pénteki alkalom elmarad, és erről időben a levelezőlistán keresztül lehet tájékozódni.

 

A Jantra jóga nemzetközi honlapján érdekes és hasznos információk olvashatók a vonalról, a nemzetközi tanfolyamokról, oktatókról stb. www.yantrayoga.org

 

További információ

Somogyvári Zsolt, második szintű felhatalmazott oktató

jantrajoga@gmail.com
Lakatos Mónika, második szintű felhatalmazott oktató:

monikalakatos9@gmail.com

Cser Zoltán,második szintű felhatalmazott oktató:

cser@tkbf.hu