Shang Shung Alapítvány

Nemzetközi Intézet a Tibeti Kultúráért

 

A Shang Shung Alapítványt 1989-ben alapította Csögyal Namkhai Norbu, és 1990-ben maga a 14. Dalai Láma avatta fel Merigárban. A non-profit és minden politikai érdektől mentes szervezet feladata a tibeti kultúra eredeti tisztaságának és teljességének megőrzése. Nevét Shang Shung egykori királyságáról kapta, amely Nyugat és Észak-Nyugat Tibetben virágzott több mint 4000 évvel ezelőtt, és úgy tartják számon mint Tibet kultúrájának és történelmének forrását.

 

A különleges tibeti kultúra, amely tiszta és szennyezetlen formában maradt fenn évezredeken keresztül, és nemzedékről-nemzedékre hagyományozódott, bolygónk egyik kincse.  Ma valódi veszélyben van, az eltűnés fenyegeti. Ezért a Shang Shung Alapítvány minden módon támogatja a tibeti kultúrát és annak minden aspektusát (vallási, filozófiai, művészeti, történeti, társadalmi).

 

Az alapítvány egyik fő tevékenysége eredeti tibeti szövegek nyugati nyelvekre történő fordítása. Kurzusokat szervez, szemináriumokat tart, konferenciákat és kiállításokat rendez. Számtalan könyv és szöveg fordítását hangolja össze, modern multimédia-központot tart fenn, és ösztöndíjakat ad az arra érdemes ifjú tibetieknek.

 

A Shang Shung Alapítvány központi irodája Nyugat-Merigárban (Merigar West) található, de Oroszországban, Ausztriában és az USA-ban is vannak irodái. Az évek alatt egyetemekkel, alapítványokkal és múzeumokkal működött együtt a tibeti kultúra iránti érdeklődés felkeltésének érdekében szerte a világon. Az Intézet négy fő területen fejti ki aktivitását: archívum és multimédia, kultúra és események, hagyományos tibeti gyógyászat, tibeti nyelvi tanulmányok és kutatások.

 

http://www.shangshunginstitute.org/index.php/en/

ISS_Logo_Color

 

Shang Shung Kiadványok

 

A Shang Shung Kiadót 1983-ban alapították Shang Shung Edizioni néven, és Csögyal Namkhai Norbu, illetve olyan más mesterek tanításait hivatott nyomtatásban megjelentetni, akik a tibeti buddhista szellemiség és kultúra méltó képviselői.

 

A kiadói tevékenység kiterjed azon tanítások átírására, fordítására és publikálására, amelyeket Csögyal Namkhai Norbu szóban adott a Nemzetközi Dzogcsen Közösség központjaiban vagy más központokban szerte a világon, illetve felöleli az eredeti tibeti szövegek képzett fordítók általi tolmácsolását is.

 

A Shang Shung Kiadványok több mint száz szöveget jelentetett meg az évek alatt, döntő többségük Csögyal Namkhai Norbutól származik. Ezek a szövegek főleg a Dzogcsen Közösség gyakorlóinak szólnak, de léteznek olyan egyéb szövegek is, amelyek a buddhista tanítás és a tibeti kultúra iránti általános érdeklődést hivatottak kielégíteni.

 

A Shang Shung Kiadványok, a Shang Shung Intézet és a Dzogcsen Közösség Nemzetközi Kiadási Bizottsága (IPC) ellenőrzi és biztosítja azt, hogy Csögyal Namkhai Norbu különböző nyelvekre lefordított tanításai és munkái, valamint a többi kiadvány is megfeleljen az elvárt minőségi követelményeknek és a vonatkozó szerzői jogi elvárásoknak.


217650_137865682953640_1395777_n