Közösség

A Dzogcsen Közösség azokból áll, akik szeretnék követni és gyakorolni a dzogcsentanításokat. A Közösséget Csögyal Namkhai Norbu alapította Olaszországban a 70-es évek második felében, majd a világ különböző országaiban gyorsan fejlődésnek indult és vált így teljesen nemzetközivé.

Ma a Dzogcsen Közösségnek több ezer tagja van több mint 40 országban.

A Közösség szervezete Csögyal Namkhai Norbu látomásán alapszik: a Gárok („gyülekezőhelyek” – nagyobb központok) és a Lingek („szigetek/helyek – kisebb központok”) egy nagy Mandalát („kör”) formáznak, amely egyesíti a világ különböző földrajzi területeit. Szimbolikusan a Mandala a világegyetemet jelképezi, ahogyan az egyén tapasztalja azt, és ebben az esetben azokat a helyeket, ahol a tanításokat gyakoroljuk.

communitysymbol

A Mandala látomásán belül a különböző Gárok és Lingek között nincsen hierarchikus kapcsolat, azok az együttműködésre épülnek.

A Gárok közül Merigár Európához tartozik (Nyugat-Merigár Olaszországban és Kelet-Merigár Romániában); Cegyalgár Észak-Amerikához (Kelet-Cegyalgár Massachusetts-ben, USA és Nyugat-Cegyalgár Baja-ban, Mexikó); Tashigár Dél-Amerikához tartozik (Észak-Tashigár Venezuelában, Dél-Tashigár Argentínában); Namgyalgár (Új-Dél Wales, Ausztrália) pedig Óceániához.

A Gárok kapcsolatban vannak a Lingekkel, és a Közösség alapját képezik. A Lingek nagy része nagyvárosokban található (Róma, Barcelona, New York, Moszkva, Budapest).