Kedves Gyakorlók!

Az elmúlt időszakban több kérdést kaptunk a közösség programjaiban való részvételhez fűződő feltételekről. Ezért úgy döntöttünk, hogy az ezzel kapcsolatos válaszainkat egy levélben foglaljuk össze. 

Többen kérdeztétek, hogy mikor lesz lehetőség közvetlen bevezetésre. Mesterünk, Namkhai Norbu távozásával erre most nincs lehetőség a mi közösségünkben. Hogy a jövő mit hoz, azt nem tudjuk. Ezzel kapcsolatban merült fel az a kérdés, hogy amennyiben valaki nem rendelkezik közvetlen bevezetéssel, részt vehet-e a közösségi programokon. Válaszunk az, hogy igen. Örömmel és szeretettel várunk minden gyakorlót, aki nyitott a dzogcsen tanításra és biztatunk is benneteket, hogy gyertek. Természetesen, amikor olyan program van meghirdetve vagy valamelyik oktató úgy dönt, hogy azon csak átadással rendelkezők vehetnek részt, azt külön jelezni fogjuk. Ugyanakkor tapasztalhattátok, hogy a közelmúlt Szanti Maha Szangha tanításai is nyitottak voltak, és az instruktorok nem kötötték a részvételt a közvetlen bevezetés meglétéhez, hanem nagyfokú elkötelezettséghez.
Kapunk kérdéseket arra nézve is, hogy be lehet-e csatlakozni egy gyakorlásba, pl. jantra jogába vagy vadzsratáncba, ha valaki előtte nem végzett kurzust. A válaszunk az, hogy igen, be lehet kapcsolódni. Ebben a tekintetben a Vadzsradal tánca némileg speciális, mert ott határozottan ajánlott egy kurzus előzetes elvégzése. De a többi gyakorlaton részt lehet venni, de amikor indul azokhoz kapcsolódóan egy kurzus, akkor azon mindenképpen érdemes részt venni.


Üdvözlettel, Gakyil